perjantai 29. syyskuuta 2017

Tartu kirjaan, suuntana kirjamessut

Niinhän hienosti siinä kävi, että toistamiseen olen mukana Turun Kirjamessujen vapaaehtoisista koostuvassa sometiimissä. Messuhuuma on aloitettu jo hyvissä ajoin, tiimiläisiin ja ohjelmaan on tutustuttu ja messuille on varattu kaikki kolme messupäivää!
 


Messujen ohjelmatarjonta on kuitenkin rajattoman monipuolista ja näin monesta asiasta kiinnostuneena on pakko rakentaa oma ohjelmasuunnitelma jo etukäteen.

Tässä muutamia poimintoja, jotka mahdollisesti pääsevät suunnitelmaani.

PERJANTAI
11.40-12.00 Kallas
Hyvän tarinan ainekset
Kirjailijakonkarit muistelevat kirjailijauransa mieleenpainuvinta tarinaa sekä kertovat uusista kirjoistaan.
13.00-14.00 Auditorio
Messujen avajaiset
13.10-13.30 Agricola A-halli
Vihapaneeli
Internet täyttyy toinen toistaan kovemmista ja julmemmista äänistä. Vanhat asenteet, seksismi, misogynia ja rasismi, ovat jo arkipäivää, kun asiansa voi huutaa oman kodin seinien sisältä ja profiilin takaa – usein myös anonyymisti. Verkkovihan kohteeksi joutuvat tyypillisimmin naiset ja vähemmistöihin kuuluvat.  
16.40-17.00 Agricola A-halli
Matti Rönkä: Yyteet
Viisas ja terävä romaani tämän päivän työelämän kipupisteistä. Rönkä puree äkäisesti mutta älykkäästi välttäen hienosti yksisilmäisyyden karikot.
LAUANTAI
13.00-13.20 Agricola A-halli
Muistoja Suomesta
Päivä jolloin Kekkonen haudattiin ja kili kuoli – Tammisen Suomen historia iskee kansallisen muistin ytimeen ja laitamille. Haikean riemastuttavat tarinat polveilevat osaksi kaikkien suomalaisten historiaa.
13.00-13.20 Onerva 2. krs
Esko Valtaoja: Kohti ikuisuutta
Onko ihmiskunnalla tulevaisuutta? Monen mielestä se on jo allekirjoittanut oman kuolemantuomionsa. Vai elämmekö sittenkin kaikkein parhaita aikoja? Mitkä ovatkaan mahdollisuutemme, ja mitkä rajamme – vai onko nykyiseen pieneen tajuntaamme mahtuvia rajoja lainkaan?  
13.20-14.00 Jukola 2. krs
Mihin maailma on menossa?
13.40-14.00 Agricola A-halli
Koiramäki ja Suomi
Mauri Kunnas kertoo mestarillisen suurtyönsä taustoista, taustatyöstä sekä siitä, millainen Koiramäki oli 1500–1800-luvuilla.  
15.00-15.20 Agricola A-halli
Stubb ei jätä kylmäksi
Alexander Stubb: Alex. Lätkäjätkän tie politiikan huipulle. Alexander Stubb kertoo tiestään lätkäjätkästä suomalaisen politiikan huipulle itseään säästämättä ja avoimesti.
SUNNUNTAI
10.20-10.50 Auditorio
Antiikin myyttejä
Professori emeritus Paavo Castrén avaa antiikin myyttejä omaan mukaansatempaavaan tyyliinsä.
10.50-11.20 Agricola A-halli
Suomalainen mytologia ja kansanperinne ja muinaismuistot
11.40-12.00 Kuisti B-halli
Turussa kaikki on mahdollista!
Perussuomalaisen poliitikon ja asianajajan kaksoismurha johdattaa keskusrikospoliisin tutkijat Turkuun, josta 1990-luvun pankkikriisiin myötä alkaa selvitä merkillisiä asioita. Jotenkin tapahtumiin liittyy myös 90-luvun alussa Kakolassa istuva vanki. Kari Häkämiehen viides rikosromaani Kaksoiselämää on hyytävän tarkka palapeli – kertomus ihmisistä, joiden menneisyys kietoutuu valtaan ja rahaan arvaamattomilla tavoilla.  
14.00-14.20 Tieto B-halli
Saa jännittää – Jännittäminen voimavarana
Teos avaa sosiaalisiin tilanteisiin ja esillä olemiseen liittyvän jännittämisen syitä ja seurauksia. Se tarjoaa keinoja, joilla omaan ja toisten jännittämiseen voi oppia suhtautumaan armollisemmin, tapoja, joilla jännittämisen kokemus lievittyy ja kääntyy voimavaraksi.
15.40-16.20 Agricola A-halli
Mitä tapahtuu, kun todellisuus nyrjähtää?
Sanataiturit ja mahdollisten maailmojen muokkaajat keskustelevat.
16.20-16.40 Tieto B-halli
Voittajien varjot – Havaintoja epätasa-arvoisten tasavallasta
Suomi juhlii satavuotista taivaltaan ja menestystään hyvinvointivaltiona. Yhteiskunnan notkelmissa elää kuitenkin kasvava joukko ihmisiä, jotka eivät voi niin hyvin. Teos on matka suomalaisen yhteiskunnan ihanteisiin ja kipukohtiin, pohdinnassa on niin hyvä- kuin huono-osaisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti